با وجود آنکه همه ما در منزل، محل کار و …. ، همواره بامصالح پر کاربردی مانند کاشی و سرامیک برخورد داریم، اما بسیاری از ما تفاوتهای موجود بین این دو را نمیدانیم. این عدم آگاهی، به ویژه برای افرادی که به دنبال خرید این گونه مصالح هستند، میتواند مشکلآفرین باشد. ما در این مقاله سعی داریم به زبانی ساده، به تعریف ، ویژگیها و تفاوت کاشی و سرامیک ، میان آنها بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
تعریف کاشی و سرامیک، انواع و موارد استفاده آنها
تعریف کاشی
کاشی یک نوع آجر مصنوعی با ضخامتی ناچیز و حدود چند میلیمتر است، که از مواد سختی مانند شیشه، سنگ، فلز و…. در درجه حرارت بالای 1000 درجه سانتیگراد ساخته میشود و انواع مختلفی دارد.
یک طرف کاشی، از جنس سفال بوده و طرف دیگر آن لعاب خورده و صاف و درخشان است. در اصطلاح، سطح سفالی کاشی را استخوانبندی آن میگویند.
انواع کاشی
همانطور که گفته شد، بر رو کاشی لایهای از لعاب کشیده میشود که این لعاب انواع مختلفی داشته. و از این جهت کاشیها میتوانند در مدلهای مات، درخشان، ساده، طرحدار و…. و در رنگهای گوناگون تولید شوند. کاشیها برای موارد مختلفی مانند پوشش کف، سقف، بدنه و سطوح دیگر مورد استفاده قرار میگیرند و انواع مختلفی دارند. که مهمترین آنها عبارتند از : کاشی پرسلانی، موزائیکی، شیشهای، سنگی، ویترای و ….
تعریف سرامیک
زمانی که برای استفاده از لعاب بر روی کاشی، علاوه بر مواد معمول، مواد غیر آلی و غیر معدنی نیز به کار میرود و در درجه حرارت بالاتری نیز پخته میشود، کیفیت لعاب متفاوت شده که در این مرحله دیگر به آن سرامیک میگویند.
انواع سرامیک
همانند کاشی، لعابی که بر روی سرامیک کشیده میشود نیز میتواند در طرح و نقشهای گوناگون باشد. و از این جهت در ظاهر سرامیکها تفاوت ایجاد کند. سرامیکها نیز از جهت مات یا درخشان و ساده یا طرحدار بودن و رنگهای مختلف با یکدیگر متفاوتند و مهمترین انواع آنها نیز عبارتند از : سرامیک پرسلانی، موزائیکی، گرانیتی و…
تفاوت کاشی و سرامیک از جهات مختلف
کاشی و سرامیک از جنبههای مختلفی با یکدیگر فرق دارند، که در ادامه به بررسی این تفاوتها میپردازیم.
1) تفاوت ضخامت کاشی و سرامیک از جهت ساختاری
یکی از مهمترین تفاوت های کاشی و سرامیک مقاومت و استحکام آنهاست که بایستی براساس استاندارد های کاشی و سرامیک کمیته ملی استاندارد ملی ایران باشد، که این امر نیز به چگونگی ساخت آجر و همچنین مواد موجود در لعاب آنها بر میگردد. در واقع گل سرامیک، در درجه حرارت و تعداد دفعات بیشتری پخته میشود و از این جهت مقاومت و استحکام بالاتری دارد. در مقابل، هنگام ساخت کاشی ظرفت و هنر اهمیت بالاتری دارد.
2) تفاوت کاشی و سرامیک از نظر ظاهری
با وجود آنکه کاشی و سرامیک از نظر ظاهری شباهت زیادی به یکدیگر دارند، اما تفاوتهای جزئی نیز وجود دارد که آنها را قابل تشخیص ازهم مینماید.
به عنوان مثال کاشیها از نظر طرح و رنگ، تنوع بالاتری نسبت به سرامیکها دارند اما طرح کاشیها به دلیل زمان پخت کمتر، کمرنگتر از سرامیکهاست. همچنین ضخامت سرامیک بیشتر از کاشی بوده و بر اثر مرور زمان یا اشعه خورشید تغییر رنگ نمیدهند.
3) تفاوت کاربرد کاشی و سرامیک از نظر کاربردی
- در حالت کلی باید گفت که سرامیک نسبت به کاشی طول عمر بالاتری دارد.
- از آنجایی که کاشی مقاومت پایینی در برابر درجه حرارت بالا یا پایین از خود نشان میدهد، برای استفاده در محیطهای بسته به کار میرود.
- کاشی جذب آب بالایی دارد و همین دلیل باعث میشود که برای استفاده در کف، مناسب نباشد، چرا که کف ساختمان در مقایسه با دیوارهها بیشتر در معرض آب و شستشو قرار دارد.
- سرامیک به دلیل شرایط پخته شدن و مواد به کار رفته در ساخت آن، برخلاف کاشی، در برابر گرمای شدید و حتی آتشسوزی تغییر حالت نمیدهد. و به همین دلیل در مکانهای مستعد گرما و آتش، از سرامیک استفاده میشود.
- کاشی، ظرافت و زیبایی بسیار بیشتری نسبت سرامیک داشته و بیشترین موارد استفاده از آن پوشش دیوارها یا تزئین آن است. اما سرامیکها مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند و برای استفاده در کف مناسب هستند.
- تمیز کردن و مراقبت از سرامیک نسبت به کاشی، بسیار راحتتر بوده و بنابراین سرامیک برای افرادی که نسبت به پاکیزگی و بهداشتی بودن محیط حساسیت زیادی دارند و همچنین محیطهای بهداشتی مانند بیمارستانها، آزمایشگاهها و … مناسبتر است.
- سرامیک، رسانای ضعیف گرما و الکتریسته است و از این جهت برای استفاده در پوشش کف ساختمان بسیار مناسب است.
4) تفاوت قیمت کاشی و سرامیک از نظر هزینه
همانگونه که بیان شد، کاشی و سرامیک از جنبههای گوناگون به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند. که همین تفاوت در نوع آنها، منجر به تفاوت قیمت کاشی و سرامیک میشود. به عنوان مثال، برخی از کاشی و سرامیکها، در طرح، رنگ و ظرافت بسیار متنوع هستند. و یا از نقش و رنگهای زیاد یا خاصی و لوکسی جهت تولید آنها استفاده شده است و همین مساله باعث بالا رفتن قیمت آنها میشود.
به علاوه کاشیهای تزئینی نیز، به دلیل داشتن طرح و رنگهای بسیار خاص، زینتی و با کیفیت و یا حتی استفاده از مواد اولیه بسیار مرغوب و درجه یک، همیشه قیمت بسیار بالاتری نسبت به سایر انواع آن دارند.
از نمونههای کاشی تزئینی میتوان به کاشی شیشه ای اشاره کرد که معمولا برای نما و دکوراسیون لوکس، مانند کاشی بین کابینتی از آنها استفاده میشود.
همچنین، کیفیت تولید و مواد اولیه مورد استفاده کاشی و سرامیکها نیز، درجهبندیهای متفاوتی دارد که بر روی میزان قیمت اثرگذار است. در صورتی که شما کاشی و سرامیک درجه 2 یا 3 بخرید، هزینه کمتری در مقابل خرید کاشی و سرامیک درجه 1 میپردازید، هر چند از نظر رنگ و مدل دقیقا یکسان باشند. از جمله کاشی های خوب بازار می توان به کاشی آبادیس اشاره کرد که قیمت و کیفیت مناسب را دارد.
نتیجه گیری
در نظر داشته باشید که در برخی از مواقع، مانند زمانی که پیمانکار تصمیم به خرید کاشی و سرامیک میگیرید، ممکن است علاوه بر هزینه خرید کاشی، هزینه نصب آن را نیز باید در قیمت نهایی لحاظ کند. که هزینه نصب کاشی و سرامیکها نیز با توجه به نوع چسب یا سیمان زیر کار آن و یا حتی نوع و ظرافت خود کاشی و محل نصب آنها با یکدیگر متفاوت است.
اکنون و با خواندن این مقاله، شما همراهان گرامی با تفاوت های کاشی و سرامیک های موجود در بازار آشنایی مختصر و مناسبی پیدا کرده و میتوانید با توجه به بودجه، سلیقه و محل استفاده کاشی و سرامیک، نوع مورد نظر خود را به راحتی انتخاب نمایید.