کاشی و سرامیک، از مصالح پرکاربرد و مهم در صنعت ساختمان هستند که در مراحل نهایی ساختوساز و در اصطلاح در مرحله نازککاری مورد استفاده قرار میگیرند. کاشی و سرامیک هم از جنبه ساختمانی، بهداشتی و بهعنوان عایقهای رطوبتی مورد استفاده قرار میگیرند و هم از جنبه زیبایی آنها مورد توجه هستند. که خرید کاشی و سرامیک سنتی یکی از زیباترین انواع آنها می باشد.
کاشیها از جنس سفال هستند و در واقع زیر مجموعۀ کالاهای سفالی به حساب میآیند. همۀ ما میدانیم که کالاهای سفالی تاریخچهای بسیار طولانی در جهان دارند، اما کاشی نیز از قدمت بالایی برخوردار بوده و به حدود ۴۰۰۰ سال قبل و بعد از پیدا کردن روش ساخت آجر برمیگردد.
ساخت اولین کاشی ها
مصریهای باستان را میتوان از جمله اولین مردمانی دانست که فهمیدند با پخت گل رس در کوره میتوان اشیا بسیار مقاومی ساخت و از آن در بنای ساختمانها استفاده کرد. در کشور ایران نیز به علت دارا بودن تاریخ و تمدن بسیار طولانی و به دلیل وجود ذخایر و منابع طبیعی، از دیرباز تا کنون، ساخت کاشی و سرامیک سنتی مورد توجه بوده است. ساخت اولین کاشی و سرامیکها در ایران به حدود ۱۲۵۰ سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد و قدیمیترین کاشیهای ایرانی در معبد چغازنبیل و محوطه آن یافت شده است که مربوط به دوره ایلامیان است.
چرا نام کاشی برای این محصول استفاده میشود؟
بر اساس نظریه موسسه لغتنامه دهخدا، کاشی از واژۀ کاچی که بهمعنای خشت تنک است، که نقاشی کنند و بر روی آن آبگینه ساییده بمالند و بپزند بهنحوی که شبیه چینی شود، اقتباس شده است. اما در مقابل، برخی از زبانشناسان بر این باورند که به دلیل آنکه سفالگری و کاشیکاری در شهر کاشان رواج زیادی داشته است، نامگذاری کاشی نیز به این علت است.
ایرانیان، قبل از ورود اسلام از کاشیها بهعنوان یکی از مصالح ساختمانی در منازل و ساختمانهای دیگر استفاده میکردهاند و در قصرهای شاهان بابلی و آشوری نیز استفاده از هنر کاشیکاری، نمایان است.
با این حال برخی از مورخان، هنر کاشیکاری ایران را از زمان ورود اسلام میدانند و این امر میتواند به شکوفایی عظیم این هنر در زمان اسلام و افزایش چشمگیر استفاده از آن در مساجد و بناهای مذهبی مربوط باشد.
تاریخچه کاشی سنتی
با وجود آنکه کاشیکاری سنتی پیش از دوره صفویه و انتخاب شهر اصفهان به عنوان پایتخت نیز وجود داشته است، اما شهر اصفهان را میتوان مهد کاشیکاری سنتی در ایران دانست.
به دلیل علاقه وافری که شاه عباس صفوی به هنر و معماری داشت، برترین هنرمندان و معماران آن زمان را بهکار گرفت تا زیباترین سازهها مانند مساجد، بازارها، کاخها و… را برای وی بسازند که از جمله آنها میتوان به مسجد شاه و مسجد شیخ لطفالله اشاره کرد.
رنگ غالب و مشهود در این کاشیها آبی فیروزهای است که بهعلت وجود سرب و قلع، استحکام بالایی داشته و با گذشت صدها سال، همچنان به زیبایی سابق بوده و تغییر رنگ ندادهاند.
کاشی و سرامیک های طرح سنتی حتی در گذشتههای نه چندان دور نیز اغلب در مساجد، بناهای مذهبی و برخی از منازل و ساختمانهای خاص مورد استفاده قرار میگرفت، اما در سالهای اخیر، گرایش به استفاده و خرید کاشی و سرامیکهای سنتی از طرف عموم مردم برای استفاده در هتلها، رستورانها، کافیشاپها و حتی منازل شخصی نیز افزایش پیدا کرده است.
این امر میتواند ناشی از گرایش عامه مردم به هنر و معماری سنتی و بحث زیباییشناختی کاشی و سرامیک های طرح سنتی باشد. زیرا استفاده از این سبک کاشیها و یا تلفیق آنها با کاشی و سرامیکهای مدرن میتواند منظره بسیار چشمنواز و زیبایی را ایجاد نماید.
در نظر داشته باشید که برای خرید کاشی و سرامیک طرح سنتی، باید با انواع آنها آشنا بوده تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. در ابتدای امر برای خرید کاشی و سرامیک طرح سنتی باید بدانید که امروزه این کاشی و سرامیکها در دو نوع مختلف دستساز و صنعتی در بازار وجود دارد و به خریداران عرضه میگردد.
تفاوت کاشی سنتی دست ساز و صنعتی
از مهمترین تفاوتها و مزایای کاشی سنتی دستساز نسبت به کاشی سنتی تولید شده در کارخانهجات میتوان به ظرافت، استحکام، زیبایی و جنبه هنری این نوع کاشیها و همچنین باز بودن دست خریدار برای انتخاب طرح و رنگ مورد نظر و در نهایت بالاتر بودن قیمت آن به دلیل موارد بیان شده اشاره کرد.
کاشی و سرامیکهای سنتی بیشتر برای تزئین مورد استفاده قرار گرفته و مهمترین موارد کاربرد آنها نیز، فضاهایی مانند شومینه، پله و ستون داخلی، دیوارهای داخلی و خارجی، دیوارهای بین کابینتی، حوض و استخر است.
در صورتیکه تصمیم به خرید کاشی سنتی دستساز دارید، بهتر است انواع آن را نیز بشناسید. ما در ادامه مقاله، مهمترین انواع این کاشیها را برای شما همراهان گرامی، شرح میدهیم.
خرید انواع کاشی سنتی دست ساز
کاشی معرق
قطعههای بزرگ و کوچک کاشی و سرامیک سنتی بریده شده با طرح و رنگهای متفاوت که در کنار هم قرار گرفته و یک کاشی بزرگ را تشکیل میدهند. رنگهای غالب این نوع کاشی فیروزهای، سفید، نارنجی، سبز و آبی تیره است.
کاشی معلق
کاشیهای کوچکی که در کنار یکدیگر قرار گرفته و طرحها و اشکال هندسی آنها با یکدیگر تلفیق میشود. در این نوع از کاشیکاری، کاشیها به حالت زاویهدار در کنار یکدیگر قرار میگیرند.
کاشی هفت رنگ یا خشتی
خشتهای لعابدار، ظریف، کوچک و با رنگهای متنوع با یکدیگر تلفیق شده و جزئی از یک کل را تشکیل میدهند. هفت رنگ مورد نظر این کاشیها، فیروزهای، سفید، سیاه، لاجوردی، حنایی، زرد و قرمز است که در ابعاد ۱۵ در ۱۵ سانتیمتر ساخته میشود.
کاشی گره چینی
از طریق چیدن قطعههای کاشی در کنار یکدیگر ساخته میشود.
کاشی مشبک
همانطور که از نام آن مشخص است، این نوع کاشی، ساختمانی شبکهای دارد که در هنگام ساخت آنها، سفالهای لعابدار را بر اساس طرح اصلی برش داده و در کنار یکدیگر قرار میدهند تا طرح اصلی ایجاد گردد. بیشترین استفاده این نوع کاشیها در نماهای بیرونی و پنجرههاست.
قیمت کاشی و سرامیک طرح سنتی
حال که با یکی از مهمترین دستهبندیهای این نوع کاشی و سرامیک آشنا شدید در ادامه، میزان هزینه نصب و خرید کاشی و سرامیک سنتی دستساز نیز برایتان بیان میگردد تا بتوانید با دانش بهتری دست به انتخاب بزنید.
قیمت خرید کاشی و سرامیک طرح سنتی دستساز به عوامل مختلفی مانند طرح و نقش کاشی، ابعاد، کیفیت و مواد استفاده شده در تولید آن بستگی دارد. در واقع هر چقدر طرحهای خاص و ظریف و مواد اولیه با کیفیت در ساخت آنها به کار رفته باشد، قیمت آنها نیز به مراتب بالاتر میرود.
هزینۀ نصب این نوع کاشیها نیز با توجه به متراژ کار و همچنین میزان سابقه، تجربه و مهارت کاشیکار متغیر است.